Z našimi srečanji na Gimnaziji Bežigrad nadaljujemo aprila: dobimo se v četrtek, 18. aprila ob 15h, v učilnici 107. Ogledali si bomo film Plešem sama (Stealing Beauty, 1996) Bernarda Bertoluccija z Liv Tyler v glavni vlogi.

»Pri dvajsetih je [Bernardo Bertolucci] asistiral Pasoliniju pri snemanju filma Berač (Accattone). Konformist, Zadnji tango v Parizu, Dvajseto stoletje (Novecento), Luna, Zadnji kitajski cesar, Čaj v Sahari so filmi, ki so zaznamovali generacije. Ideologija, politika, seks. To so teme, ki jih je raziskoval profesionalno in zasebno. Bertolucci je dvojnost, ki je nikoli ni zares in načrtno prikrival. ‘Z vso ljubeznijo in strastjo sem bil marksist. In tudi z vsem obupom buržuja, ki se je bil odločil za marksizem. In kot vsakega buržujskega marksista je bilo tudi mene strah, da me bo milje, iz katerega sem izhajal, posrkal nazaj vase … Zelo težko je bilo biti mlad buržuj, ki si je želel postati marksist’, je povedal pred leti.

Na tiskovni konferenci filma Plešem sama, ki med drugim govori o odnosih med ženskami v družini, je na vprašanje novinarke, kako je med snemanjem ‘razmišljal kot ženska’, odgovoril ‘jaz sem ženska’ in se za hip zasmejal svojim besedam …« (Intervju v Delu, 25. april 2014: »Bertolucci: Vsakokrat se nesmrtno zaljubim v svoje igralce«)

Več o avtorjevi perspektivi, prvi ljubezni, izgubi nedoložnosti in odkrivanju ozadja življenja lastnih staršev pa na srečanju! 😉

Napovednik filma