Na začetku marca se je odvilo prvo srečanje enomesečne teoretsko-praktične delavnice Društva za širjenje filmske kulture KINO! Spoznavanje različnosti pristopov v dokumentarnem filmu. Uvodoma je glavni mentor Matjaž Ivanišin, dvakratni prejemnik priznanja Franceta Brenka, skupini 15 udeležencev svoje delo približal s pomočjo anekdot in surovega materiala.

Nato nam je načrte prekrižala pandemija in v času samoizolacije so novopečeni dokumentaristi za domačo nalogo posneli statični kader prizora, ki jih je fasciniral in po navdihu treh mojstrovin – Črni film (Crni film, 1971) Želimirja Žilnika, Kmetje morja (Contadini del mare, 1955) Vittoria De Sete in Zdravi ljudje za razvedrilo (Zdravi ljudi za razonodu, 1971) Karpa Godine – ki filmski subjekt beležijo vsak na samosvoj način.

Na drugem, junijskem srečanju smo si ogledali posnete vaje. Mentorja (ob mojstru Ivanišinu še odg. urednica Krajnc) sta udeležencem podala konstruktiven komentar in smernice. V razpravi sta ponovno postregla z mnogimi fascinatnimi inserti navdihujočih del.

Julija smo z ogledom revidiranih/finaliziranih kratkih filmov udeležencev pompozno zaključili z mojstrskimi Govorečimi glavami (Talking Heads, 1980) Krzysztofa Kieślowskega in s pomenkom na pivu, kakopak.

Filmi udeležencev:

Impresije (Katja Goljat, 2020)
Ptice (Jasmina Mustafić, 2020)
Tatamama (Paloma Pertot, 2020)
Žabice (Matjaž Rušt, 2020)
Multitaskanje (Marko Vrbič, 2020)