Stari (Oldeuboi, 2003)

V filmih velikokrat opazimo lik antijunaka, ki neprestano opazuje svoj odsev v ogledalu, ko vedno globlje pada v grozljiv teritorij svoje končne konflagracije. Odsevi likov v povezavi z izpostavljenimi barvami, ki se v filmu smiselno pojavljajo, v filmu Stari (Oldeuboi, 2003) ustvarijo pretkane zaplete. V filmu spremljamo zgodbo silnega in enigmatičnega maščevanja glavnemu liku, Dae-suju, ki se tudi sam maščuje.

Glavni antagonist filma je Woo-Jin Lee, ki iz sprva neznanega razloga zapre Oh Dae-suja v zapor, katerega podobo je navdihnila hotelska soba. Hotelske stene so pobarvane rdeče, z vzorčastimi motivi razbitega okna. Rdeča barva se pojavlja skozi celotni film in vidno simbolizira prevare, pasti, ki jih je ustvaril Woo-Jin Lee v znak maščevanja Dae-suju. Dae-su je namreč v srednji šoli širil govorice o incestnem razmerju med Woo-Jin Leejem in njegovo sestro. Woo-Jin Lee prek hipnoze spelje Dae-suja v ljubezensko razmerje z njegovo lastno hčerko Mi-do, ki je po dolgih letih v zaporu ni prepoznal. 

Vsaka težava ima svojo “rdečo” nit, do katere vodi pot v odtenkih mistične zelene. Ta Dae-suja vedno vabi v strupeno rdečo zanko. Prostori z zelenimi odtenki pogosto prevladujejo v prizorih spopadov in v prizoru pred razkritjem odgovora na največje vprašanje: zakaj se Woo-Jin Lee sploh maščuje … 

Epilog filma nam prikaže hipnotično stanje, ki razcepi Dae-suja v dve osebnosti. Prvi Dae-su je viden v odsevu okna z vijoličnim žarometom, ki sije nanj. Predstavlja starega Dae-suja, ki se ne bo spomnil storjenih pošastnih dejanj. Drugi Dae-su je stvaren in odkoraka po varljivi zeleno osvetljeni poti. Predstavlja “zver”, ki je zagrešila grozne akte, ter se zaveda, da je Mi-do njegova hči. Po zavestni vrnitvi v resnični svet leži v snegu. Proti njemu pride Mi-do, oblečena v rdeče, kar simbolizira ponovno past.