S potopisnimi animacijami Bastien Dubois odpira svoj dnevnik in nas popelje v svet, ki ga najverjetneje ne poznamo. Želel je prikazati, kaj je doživel in videl med svojim potovanjem po svetu ter svoje izkušnje upodobiti v obliki kratkih zgodb. Pravi, da je svet ponekod zelo krut in nesrečen, a želi ohraniti optimističen pogled nanj, kar se izraža tudi v njegovem delu. Mlad francoski režiser je namreč precej uspešen, sodeč po tem, da je bil njegov film o Madagaskarju nominiran za oskarja.

Madagaskar, dnevnik s poti (Madagascar, carnet de voyage, Bastien Dubois, 2009)
Kargo kult (Cargo cult, Bastien Dubois, 2013)
Obrazi s poti: Grčija, gora Atos (Portraits de voyages: Grece, le mont Athos, Bastien Dubois, 2013)
Obrazi s poti: Antarktika, postaja Concordia (Portraits de voyages: Antarctique, station Concordia, Bastien Dubois, 2013)
Obrazi s poti: Senegal – Sabar (Portraits de voyages: Senegal – Sabar, Bastien Dubois, 2013)

Sam sicer trdi, da svojih filmov ne dojema kot dokumentarne, čeprav imamo ob ogledu morda sprva tovrsten občutek. Osredotoča se predvsem na »eksotične« dežele ter na nek način proučuje kulturo ljudstev, ki živijo nekako ločeno od zunanjega sveta. Med svojim potovanjem je velikokrat tudi likovno upodobil dogajanje, ki ga je opazoval. Nekaj izmed umetnin uporabi tudi v svojih animacijah ter z njimi podčrtuje resničnost zgodbe.

Njegove podobe in figure niso abstraktne, precej se poigrava z barvami – na obrazih uporabi več barv hkrati ter s tem ponazori nekakšen kontrast in raznolikost človeka. Preden preide na samo zgodbo, predstavi pokrajino, kjer se zgodba odvija. Pri Kargo kultu opazimo, da je pokrajina precej samotna in naravna. Domnevamo, da ljudstvo, ki tam živi, ni urbanizirano ter daje vtis »starih civilizacij«. Potemtakem si torej vsebino zgodbe lažje razlagamo.

Obrazi s poti: Grčija, gora Atos z glavnim likom protestantskega redovnika, bivšega pankerja in narkomana, nosi močno, na nek način satirično sporočilo. Avtor svoj dialog z redovnikom upodobi na dolgem balkonu, ki odpira pogled na morje in sončni zahod, kakor da prikazuje željo po miru in svobodi.

V tem sklopu filmov izstopa Stop motion film, ki ne temelji na zgodbi, temveč gre za preprost prikaz postopka stop motion. Avtor je uporabil razne fizične figure ter plastelin, ki ga je pregibal oz. premikal po prostoru in s tem ustvaril učinek premikanja.

S tovrstnimi animacijami Bastien vzbuja občutek podoživljanje zgodb skozi njegove oči ter spoznavanja sveta, kot ga je spoznal sam.

Stop motion film (Bastien Dubois, 2014)
Jazz improvisation in a notebook (Bastien Dubois, 2015)