Čez prepade (Minding the Gap, 2018) se začne s prepletom prijateljstva in skejtanja, ki povezuje tri prijatelje. Kar se zdi kot navaden skejterski film, se hitro prelevi v emocionalno izkušnjo in izsek življenjske poti treh prijateljev iz majhnega mesta Rockford. Eden od prijateljev, Bing, več let dokumentira njihovo življenje in težave, skozi katere je treba prebroditi v odraščanju. Skejtanje je vedno prisotna tema, ospredje pa zasedejo družinsko nasilje, zlorabe, odraščanje in pričakovanja drugih. Vsak od fantov ima edinstveno izkušnjo družinskega nasilja, ki jih oblikuje v nove ljudi in na njih pusti posledice.

Čez prepade (Minding the Gap, Bing Liu, 2018)

Film prepleta hitre, intenzivne posnetke skupnega skejtanja z umirjenimi posnetki intervjuvanja posameznikov. Je dokumentarec, ki razgrne v življenjske izkušnje treh prijateljev in njihovo združevanje pri skejtanju. Skejtanje jim služi kot ventil za odvajanje jeze, frustracij in negativnih čustev, s katerimi se morajo soočati v vsakdanjem življenju. Skozi leta vse bolj sprejemajo hitrost odraščanja in nove odgovornosti.

Zack se spopada predvsem z novo vlogo očeta v svojem življenju. Ne počuti se dovolj odraslega in odgovornega, da bi skrbel za sina. Sledimo liniji nenehnih prepirov in nekompatibilnosti med njim in partnerko Nino, kar povzroči tudi njun razhod. Na koncu film postavi vprašanje tudi o ciklu nasilja, ki se prenaša z generacije na generacijo – kaj se zgodi, ko zlorabljeni postane sam nasilen? Zack svojemu sinu želi boljše življenje, kot ga ima sam.

Keire išče svojo identiteto, dobi službo in začne s tem skrbeti zase in svojo družino. Pogosto govori o občutku ujetosti v majhnem mestu in želji, da bi postal nekaj več. To mu tudi uspe, saj se končno lahko izseli iz stanovanja in začne novo življenje kot samostojen človek. Strah, da bo do konca življenja ujet v majhnem mestu se tako ne uresniči.

Bing, avtor dokumentarca, se s svojo materjo pogovarja o preteklosti z nasilnim partnerjem. Po njegovi smrti si za nazaj zaželi, da bi prej zbrala dovolj moči in bolje poskrbela za svojega sina.

Njihove poti se na koncu ločijo, še vedno pa jih druži skupna preteklost in spomini.