Kratki film Plavanje (2014) mladega upa slovenske režije Katarine Rešek popelje v osebni konflikt med mamo in njeno hčerko, glavno protagonistko, Sanelo. Konflikt ponazarja tudi trk islamske, za naša merila stroge, vere in zahodne kulture.

Plavanje (Katarina Rešek, 2015)

Film obravnava tematiko malce klišejsko, saj predstavi Sanelo, nadebudno plavalko, ki se znajde v primežu prej omenjene dileme, ko se sooči prvo menstruacijo. V Islamu slednje pomeni veliko prelomnico v življenju dekleta, morda pa je ta še večja za Sanelo, ki bo morala zaradi nje prekiniti s plavanjem. To seveda najstnico Sanelo, zaljubljeno v plavanje, močno, seveda pa tudi ne neupravičeno. Njeno stisko doživljamo skozi njene oči, skozi, film pa razgrne tudi perspektivo zelo verne mame. Nizanje kadrov odraža dinamičnost sporov, a žal ta izgubi intenziteto z nepristno igro Saneline mame.

Zaradi na inovativen način obravnavane tematike – trka dveh kultur oz. ver, predstavljene skozi odraščanje dekleta, film odpre nov pogled na Islam in težave, s katerimi se najstniki, kot je Sanela, soočajo. Avtorica uspe pričarati vzdušje razpetosti, v kakršnem živi Sanela, in skozi njene sanje (skupina mladih sproščenih muslimank na skejtih) približa in domišljeno predstavi ravno to vrzel. Odličen primer slednjega odraža prizor, v katerem Sanela na bazenu sedi oblečena v burkini, medtem ko so drugi v kopalkah.

Ali »postati« ženska pomeni tudi odpovedati se vsemu, kar si imela rada kot dekle? Sanelin primer zagotovo ni edini te vrste. Film odpre drugačen pogled na tovrstno situacijo skozi precej nenavadno zgodbo, kar je njegova ključna odlika.