Kratt (2020)

Film Kratt (2020) nam na mil način prikaže kritiko sedanje družbe. Odvisnost ne samo mladih, ampak tudi starejših od svetovnega spleta je samo ena od glavnih družbenih kritik v filmu. 

V fantastični komediji spremljamo najstnico Mio (Nora Merivoo) in njenega mlajšega brata Kevina (Harri Merivoo), ki sta na počitnicah pri Babici (Mari Lill). Na poti do babičine hiše in po nastanitvi zaspita ob uporabi telefonov v rokah, a jima jih starša vzameta. Film pa ne prikazuje samo otrok, ki se soočajo s problemom odvisnosti od telefona in spleta, ampak tudi njihove starše.

Eden takih je vodja aktivistov, ki si prizadeva za ohranitev Svetega gozda. Njegova dvoličnost je ironična: tudi on svojim otrokom odvzame telefone, ker sta “premala in je zanju splet prevelik in nevaren”. Sam pa ne opazi nevarnosti in lastnega prepogostega objavljanja na družbenih omrežjih.

Tudi ekološki aktivisti manj časa posvečajo “verovanju” v Sveti gozd in več časa objavam na Facebooku. Zelo očitno je, da imajo člani skupine skriti motiv, saj na prvo mesto postavljajo publiciteto in občutek pomembnosti v družbi. Njihov aktivizem se tako kaže kot lažen. Pri tem ustavijo delavca, ki podira drevesa, čeprav mu to predstavlja vir zaslužka in pogoje preživetja. Ko ga odženejo, se veselo slikajo pred strojem za naslovno sliko na Facebooku. 

Režiser je skozi celoten film uporabil satiričen ton in s tem prikazal blaznost in bizarnost uporabe telefonov v današnjem času. Najbolj očitno se to kaže v dejanjih, ki jih skupina aktivistov znova in znova ponavlja. Njihov vodja pa se v kontekstu uporabe spleta v odnosu do svojih otrok prikaže kot hipokritski. Film nam po ogledu v razmislek pusti prekomerno uporabo socialnih omrežjih in pusti dvome o sodobni tehnologiji.