Film Igor in Rosa (2019) režiserke Katje Colje se poglobi v žalostno, monotono in otopelo življenje dveh šestdesetletnikov po smrti njunega otroka. Večinoma sledi Rosi in njenemu odkrivanju svojega izgubljenega otroka ter svojega telesa in čustev.

Igor in Rosa (Katja Colja, 2019)

Z domišljeno scenografijo – uporaba sivih odtenkom in pristno igro razgrne žalost in otopelost. Lik Igorja (Boris Cavazza) je brezčuten, hladen in zaprt sam vase, o čustvih ne govori, ampak najde zatočišče v jadrnici pokojne hčere. Lik Rose (Lunetta Savino) pa je ujet v preteklosti. Ko Rosa s »prekopavanjem« njene sobe spoznava hčer, ponovno zaživi, dobi prijatelje, spoznava tudi lastno telo. Tudi ljubezen z Igorjem dobi nov zagon.

Roso k preobratu spodbode predvsem vstop v frizerski salon, kjer odkrije povsem nov svet, ki ga predstavljajo ženske različne starosti, ki se »brezveznemu« življenju navkljub zdijo srečne, saj njihova sreča izvira odznotraj. Lastnica salona, partnerica njene preminule hčere, jo popelje po novi poti, pouči jo o spolnosti, sreči, ljubezni in njihovih medsebojnih vplivih. Raziskovanje zaradi stiske jo pripelje do ljubeče in svetle prihodnosti.

Igor popravi barko in jo podari, Rosa pa ponovno odkrije svojo čustveno, živo stran. Na večer poroke njune druge hčere skupaj oživita.