Film Igor in Rosa (Katja Colja, 2019) govori o ženski in njenem možu, ki se ločujeta in prodajata hišo. Pred tremi leti jima je umrla hči. Glavna oseba v filmu je mati. Film spremlja njeno prebolevanje in soočanje z bolečino in kako to vpliva na njeno okolico, še posebej na moža.

Igor in Rosa (Katja Colja, 2019)

Film bi lahko ločili na dva dela. Prvi del filma spremlja žalostna klavirska glasba, kadri so daljši in svetloba temnejša. V prizorih se ne dogaja nič pomembnega, ampak ponazarjajo žalost, trpljenje in monotonost življenja glavne junakinje, ki v tem delu ni pripravljena živeti naprej. Želi se vrniti v preteklost, ko je bila njena hči še živa. A potem se tega zave in takrat pride do razkola v njej, ko hoče živeti naprej.

Prizori dobivajo novo dinamičnost, igralka Lunetta Savina dobro zaigra notranji boj. Drugi del filma je bolj vesel in srečen. Žalostne glasbe ni več, kadri so še vedno dolgi, včasih trajajo tudi po cel prizor. Na primer prizor pogovora očeta in druge hčere se odvija v lepi svetlobi, v ozadju ribič pripravlja mrežo … Ti prizori so veliko bolj veseli kot tisti iz prvega dela filma. V drugem delu je recimo prisotna tudi komičnost.

Konec filma je zelo čustven, saj se glavna igralca spet najdeta in spet zaigra klavir iz prvega dela. Film odlikujeta preprostost in pristnost.