Film Izbrisana (2018) Mihe Mazzinija pripoveduje udarno zgodbo o ne dovolj poznanih dejanjih na slovenskem območju ob času osamosvojitve Slovenije. Gre za masovno brisanje prebivalstva iz sistema zaradi njihovega porekla. Glavna junakinja Ana se bori za svoje pravice in skrbništvo nad novorojenim otrokom ter skuša javno izpostaviti veliko državno skrivnost.

Izbrisana (Miha Mazzini, 2018)

Ko glavna protagonistka vstopa v državni urad, je snemana s ptičje perspektive, kar poudarja, da se počuti majhno, nevidno, izbrisano … Prizori megle v gozdu pa izražajo skrito resnico, ki jo država varuje. Ana se prav tako ves čas premika po istih ulicah, kot da je ujeta v neskončnem labirintu.

V Aninem bivalnem prostoru se pojavijo harmonije toplih barv, ki za razliko od sivine zunanjega okolja izpostavljajo toploto lastnega doma. Isto se ponovi v vrtcu, polnem toplih barv, saj se tam počuti brezskrbno kot otrok. Tudi zvok dramatično vpliva na zgodbo, nenavadna glasba poudarja napete trenutke, zanimanje za naslednjim dejanjem narašča.

Problematika izbrisanih še vedno ni rešena, predstavlja globalni problem.