Kratki animirani film Soma (2019) avtorice Sandre Jovanovske ustvarja namišljeni svet tako drugačen, a hkrati tako podoben našemu. Kadri so temni in glavni animirani osebi sta narejeni iz sivega plastelina. A tako plastelin kot okolica sta po lastnostih na las podobna našim. Film prevzame. Skozi zgodbo spremljamo osebo, ki je zasvojena z drogo. Zaradi te protagonist lahko ustvari nekaj popolnega, torej spodbuja njegovo ustvarjalnost, na svojo mojstrovino je ponosen, njegovo življenje se zaradi droge obrača na boljše. Produkt je lepo dekle, s katero kadri postanejo svetlejši, nedvomno je »najlepša« oseba v filmu. Človeku je od treh tudi najbolj podobna, ima svetlo polt in odeta je v svetle barve. Ampak oživi le z omamo.

Soma (Sandra Jovanovska, 2019)

Vendar ravno ko je protagonist s svojo stvaritvijo na vrhu, je v sebi na dnu. Količina droge, ki jo potrebuje, se povečuje, dokler nekega dne preprodajalec v zameno za drogo zahteva njo. Junak omahuje, antagonistu celo pomudi dvakratni znesek prvotnega, a na koncu omaga in svojo stvaritev zamenja za drogo. Ta prizor spremlja napeta, stopnjujoča se glasba, napetost narašča s hitrim menjavanjem podob preprodajalca, umetnika in stvaritve. Slednje so prikazane kakor spomini, polni ljubezni. A potreba po drogi zmaga. V afektu jeze protagonist ubije preprodajalca, takrat se ritem menjavanja omenjenih podob še pospeši. Šele ko osrednja oseba ubije preprodajalca, izvemo, da droga nastaja iz »človeškega« mesa.

V intervjuju, ki smo ga opravili z ustvarjalko, nam zaupa, da so jo prepletanja različnih umetnosti od vedno zanimala, in to kratki film Soma zagotovo je, saj združuje ready-made predmete, plastelin, fotografijo …