S porazi do zmage (Schultersieg, 2016) sledi štirim mladim rokoborkam, ki so s trinajstimi leti sprejete v eliten internat, namenjen izšolanju odličnih športnic, ki bodo zmagovale na prvenstvih, kar je tudi cilj vsake najstnice v internatu. Že na samem začetku, ko se prvič spoznajo v telovadnici, v kateri bodo trenirale naslednja štiri leta, da bi uresničile svoje sanje, se, postavljene v vrsto, predstavijo. Vse predstavijo isti cilj, nekatere z besedami, da si želijo zmagati na nacionalkah, druge na državnem prvenstvu … vse pa si želijo zmage na nemškem državnem prvenstvu.

S porazi do zmage (Schultersieg, Anna Koch, 2016)

Režiserka Anna Koch v dokumentarcu štiri leta sledi štirim dekletom – Janny, Lisi, Debby in Michelle. Prizori treninga prikažejo napor in vztrajnost deklet, ki se stopnjujeta na tekmah.

Pred tekmo se film osredotoči na ogrevanje deklet, ritem filma se upočasni, kadri so daljši. Kamera snema izključno njihove resne obraze in tako kot dekleta izključi dogajanje v njihovi okolici. Nato kamera preide na gibanje mišic. Med borbo se sliši upočasnjene krike trenerjev, ki svojim varovankam dajejo napotke. Film prepleta trening in boj deklet s prizori igrivosti in sproščenosti, ko so dekleta sama v sobah internata ali na oddihu doma. A tudi takrat se med seboj pogovarjajo o treningu, o svojih željah po uspehu in strahu pred neizpolnitvijo sanj.

Najzanimivejša izmed štirih je Michelle, saj se ji edini ne uspe prebiti na nemško državno prvenstvo. Ker ima nekoliko manj motivacije od ostalih deklet in po vrhu še težave z ohranjanjem teže za svojo kategorijo, trenerji neprestano pritiskajo nanjo. Kljub vsemu ji manjši uspehi prinesejo zadovoljstvo. Ko enkrat na tehtanju pred tekmo ustreza omejitvam, od veselja poskakuje po praznem hodniku. Michelle po mnenju trenerjev ne pokaže dovolj samoiniciative za delo in posledično med treningi in na tekmovanjih ne dosega željenih rezultatov, zaradi česar opusti šport.

Film poudarja napor in trud, ki ju morajo za željene rezultate vložiti tekmovalke. Po režiserkinih besedah gre za metaforo najstniškega odraščanja vseh deklet1. Tako na koncu filma vsa štiri dekleta skupaj pojejo pesem Titanium Davida Guette – »nanje lahko streljajo, a ne bodo padle


  1. Berger, Laura. 2017. »SXSW 2017 Women Directors: Meet Anna Koch — “Win by Fall”«. Women and Hollywood. Dostopno na: https://blog.womenandhollywood.com/sxsw-2017-women-directors-meet-anna-koch-win-by-fall-dbd665852d22; pridobljeno 29. 3. 2018.