Igor in Rosa (2018) je slovensko-italijanski film, ki prikazuje spremembo v Rosinem razmišljanju. Ta jo vodi v drugačen pogled na življenje in ji pomaga pri sprejemanju izgube hčerke in ponovnem raziskovanju same sebe. S pomočjo njene prijateljice se nauči spopadati s svojimi težavami in občutki na sebi ustrezen način. Ponovno se začne družiti z ljudmi ter postopoma naredi korak proti družabnemu življenju.

Igor in Rosa (Rosa, Katja Colja, 2019)

Po smrti hčerke se odnos Rose in njenega moža Igorja sčasoma slabša, saj se v lastni hiši izogibata drug drugemu, jesta v drugih sobah in ne spita več skupaj. Med njima je postavljen zid, kar predstavlja ohlajenost njune ljubezni. Rosa začne zapolnjevati svoje dneve z opravili, s katerimi se izogne osamljenosti.

Njen »preporod« sproži spolna igračka, ki jo odkrije med brskanjem po sobi svoje hčerke. Čeprav se zaveda, da je bila njena hči že odrasla punca, jo to odkritje šokira, saj ji ponudi vpogled v njeno intimo. Zaradi tega Rosa začne hoditi v ženski klub, ki ga vodi prijateljica njene hčerke, in kljub temu da na začetku ni sproščena, sčasoma začne sprejemati nove izkušnje v svojem življenju, kar lahko vidimo v spreminjanju njene podobe (nova pričeska), načinu obnašanja do svojega moža ter v pomiritvi s prodajo njune stare hiše, s čimer pusti preteklost za sabo. Medtem se je začela samozadovoljevati s pomočjo spolne igračke, torej raziskovati svojo seksualnost, kar je na nek način pomagalo odnosu z njenim možem in na koncu filma obnovilo njuno zvezo in jima vrnilo romantiko.

Rosa z novimi izkušnjami končno sprejme sebe kot žensko z svojimi občutki, ne samo kot mamo ali ženo.