Film Plavanje (2014) Katarine Rešek prikaže izsek iz življenja deklice Sanele, ki živi v muslimanski družini. Sanela dobi prvič menstruacijo, kar v njej sproži dvome, kako jo bo sprejela okolica, njeni prijatelji na plavanju in družina. Menstruacija predstavlja mejnik med deklico in bodočo žensko, med otroštvom in odraslostjo. Za Sanelo je to še veliko večji mejnik, saj ji vera narekuje drugačno obnašanje: od tega trenutka naprej mora nositi burko, tudi plavanje zanjo ni več sprejemljivo. Povrh tega se še spre s prijateljico, občuti osamljenost in sanjariti začne o tem, kako bi se lahko vklopila v drugačno, njej prijazno družbo. V sanjah vidimo Sanelo, ki je oblečena v barvita muslimanska oblačila in skejta skupaj z novimi prijateljicam. Prizor deluje kot sanje, saj se kader upočasni, v ozadju pa slišimo muslimansko glasbo.

Plavanje (Katarina Rešek, 2014)

Skejtanje velja za bolj moški šport – v tem smislu se Sanela kaže kot neodvisno. Te sanje so hkrati odmik od njene realnosti, saj se ji je nakopičilo ogromno težav. Ko dobi prijavnico za pomembnejše plavalno tekmovanje in ji starši ne dovolijo iti, se jim najprej upre in sama podpiše prijavnico. Ko pa ji mama naslednji dan pove, da vseeno lahko gre, se raje kakor da bi se pred njimi osramotila, odloči, da ne bo šla. Tako se mora na nek način Sanela ponovno naučiti plavati, in sicer plavati med odraslo družbo.

Plavanje je prikaz tega, s čimer se morajo soočiti deklice ob odraščanju. Pokaže, da je prehod v odraslost bolj radikalen za deklice kakor za dečke. Zato je film tudi težje razumljiv za moško populacijo, a vseeno na realističen način prikaže, kaj se dogaja z deklicami v času pubertete in ponudi možnost, da lahko to spoznamo na drugačen način kakor pri zdravstveni vzgoji v šoli.