Zadnje čase je odraščanje ena izmed najbolj obravnavanih tem v filmu. Zdi se, da najstniški problemi predstavljajo središče vesolja in vse se vrti okoli njih. Tako skorajda vsak film izpostavlja vsaj eno mladostniško tegobo.

Plavanje (Katarina Rešek, 2014)

Film Plavanje (2014) ni nič drugačen, saj se osredotoča na sam prestop dekleta v žensko. Sanela je na pragu pubertete, prikazana je kot nesigurna, zaskrbljena, ne nazadnje pa tudi predrzna. Svoji materi ne upa povedati za svoje težave, ki jih prinese odraščanje, in ne ve, ali naj odneha s svojo strastjo – plavanjem. Predrznost se odraža v ugovorih materi, ponarejanju podpisov.

Film odlično poveže tematiko odraščanja z vero in tako prikaže najstništvo s svežega zornega kota. Glavna junakinja je postavljena na razpotje – ali naj upošteva načela, ki jih nalaga muslimanska vera, ali naj dela tisto, kar si želi in se požvižga na vsa pravila. Če se mora dekle oblačiti v posebna oblačila, je lahko hitro izločena iz družbe. S plavanjem se ne more več ukvarjati in posledično izgubi stik s prijatelji.

V filmu je prisotno hrepenenje po družbi, v katero bi se vključila, ko si zamišljala svoje perfektne prijateljice. S počasnimi posnetki in nenavadnimi zvočnimi oz. glasbenimi efekti v nekaterih prizorih avtorica poudari Sanelino hrepenenje, v prizoru, v katerem junakinja pleše – užitek … zdi se, da film kliče k temu, da vztrajamo pri tistem, kar radi počnemo.