Smrt matere Jugovićev (Smrt majke Jugovićev, 2019 ) je kratki animirani film Mihajla Dragaša, ki sledi materi rodbine Jugovićev, ki jo preganjajo kruti prizori smrti njenega moža in njunih devetih sinov. V filmu se prepletajo podobe smrti in herojskega bojevanja, sestavljajo ga kontrasti tako v barvi (rdeča-črna, modro-črna, črno-bela) kot tudi kontrasti med samimi prizori. Tisti, ki predstavljajo trenutke miru so namreč  statični, tisti, ki prikazujejo bojevanje, pa zelo dinamični. S tem avtor stopnjuje nelagodje ob pogledu na vojne posledice, saj bela trupla močno izstopajo iz rdeče-črnega okolja, razkol med intenzivnim bojevanjem in umirjenimi, skoraj spokojnimi kadri, ki s svojo kompozicijo včasih spominjajo na filme Wesa Andersona, križanimi z grotesko, pa stopnjuje kontrast med vojno in njenimi posledicami.

Smrt matere Jugovićev (Smrt majke Jugovićev, Mihajl Dragaš, 2019)

Pogosto so pojavljajo tudi simbolni prehodi: ko se grb družine Jugovićev na prstanu spremeni v sonce ali ko vrana pred materjo spusti odgriženo roko njenega sina, ta pa se spremeni v dojenčka. Oba prehoda simbolizirata bolečino matere, ki je izgubila svoje bližnje. Prstan, ki se spremeni v sonce, bi lahko razumeli kot smrt rodbine, roko, ki se spremeni v truplo dojenčka, pa kot bolečino matere ob izgubi svojih otrok.

Pogosto se pojavljajo tudi nekatere živali, s katerimi avtor povečuje nelagodje.  Vrane se na primer prehranjujejo z ostanki padlih junakov, levi, ki ponavadi simbolizirajo pogum, pa dajejo vtis sovražnosti. So namreč črne barve in imajo neprijetne rdeče oči, premikajo pa se, kot da bi se naslajali nad mrhovino, ki je nekoč predstavljala člane družine Jugovićev. S konji, ki so prisotni v dobršnem delu filma, je avtor pričaral močan kontrast med dobrim in zlim, med vojno in mirom. Konji, ki so na svojih hrbtih prenašali Jugoviće, so namreč bele barve in se razlikujejo od črne barve konjev njihovih nasprotnikov.

Film prikazuje mučne blodnje matere, ki se bori z grozotno izgubo. Njeno trpljenje ob tako travmatičnem dogodku je prikazano učinkovito, saj ustvari občutek bolečine vojne. Pravzaprav je večina elementov groteskna in neprijetna, saj je tak že sam stil risanja, poleg tega pa je film poln simbolov in močnih kontrastov, ki srhljivo počutje le še povečujejo.