Film o pudingu_2021
Film o pudingu (A Film About a Pudding, 2021)

Film o pudingu (A Film About a Pudding, 2021) nizozemskega režiserja Roela van Beeka prikaže izogibanje problemom. Ronin svoje dneve preživlja v pisarni, kjer namesto dela raje zre skozi okno, igra računalniške igre, elektronska sporočila in ostale obveznosti pa spretno ignorira. Nekega dne se ustavi v trgovini, kjer nakupi živila. Na poti se ji vrečka strga, živila pa se stresejo po tleh. Živopisani mikroskopski detajli moke, jajc in mleka pokažejo, kako se tekočine prelivajo po pločniku, kako brbotajo in se združijo v novo entiteto – puding. Majhna slaščica se Ronin zdi nenevarna, zato jo, podobno kot druge težave, raje zanemari. Puding pa kmalu zraste do te mere, da prekrije celotno mesto, v katerem prebiva protagonistka.

Rumen, fotorealističen puding predstavlja močan kontrast sivemu mestu. Dvodimenzionalna risana tehnika, s katero je prvotno prikazano mesto, se ob interakcijah mesta s pudingom preobrazi v tridimenzionalno animacijo. Med še vedno sive in turobne makete stolpnic se razleza rastoči puding. Sladica postopoma zasede vse kotičke mesta, zgradbe se v njem utopijo.

Edini, ki ohranjajo 2D risano tehniko, so prebivalci mesta. Njihove podobe so enostavno izrisane in med seboj neločljive, mestoma zabrisane, ustvarjajo vtis množice iz ozadja. S pudingom nimajo pravih interakcij. Kljub temu da jih občasno ovira pri vsakdanjih opravilih, se temu raje izognejo, s čimer obdržijo svojo ploskovitost, dvodimenzionalnost.

Tudi Ronin je izdelana v enaki tehniki kot ostale osebe. Kljub temu da je protagonistka, je zaradi medija, v katerem je prikazana, potisnjena v ozadje. Njeno mesto prevzame želatinasta slaščica. Tridimenzionalnost pudinga zasenči Ronin in svet okrog nje, puding kljub svoji predmetnosti zaradi velikosti in stila animacije deluje kot najbolj živ element v filmu.

Da je problem univerzalen, opominjajo vmesni kadri, ki prikažejo še druga mesta, prav tako okupirana s slaščicami različnih vrst. Ronin torej ni osamljen primer, sladko izogibanje težavam je prikazano s hitrim menjanjem kadrov med oddaljenimi pogledi na mesta, pogreznjena v tridimenzionalne slaščice.

Za razliko od ostalih oseb, ki se s pudingom ne spopadejo, Ronin izvede poskus spoprijemanja z njegovo grozečo razsežnostjo. V boj se poda zgolj z žlico. Zvoki cmokanja, ob spremljavi efektov odkašljevanja, ki spominjajo na zadrževanje pred bruhanjem, opozarjajo na klavrnost njenega početja. Da je njeno dejanje najverjetneje obsojeno na neuspeh, poudari kader oddaljevanja, ki prikaže Roninino majhnost v primerjavi z velikostjo pudinga.