Negotov položaj delavcev v Sloveniji je bil motiv in vodilna ideja za igrani film Inferno (2014). Dogajanje je aktualno: film predstavi zgodbo o Maretu, ki izgubi službo in se tako kot drugi odpuščeni delavci bori za preživetje sebe in svoje družine. Prikazani sta dve skrajnosti, na eni strani bogat lastnik tovarne in na drugi strani nezaposleni, ki je nekoč delal v tej tovarni. Odnos med njima je skrajno napet, ponižujoč in celo agresiven. S tem ko se lastnik načrtno posmehuje bivšemu delavcu, ki mu je zlomil roko, poveličuje svojo moč in dokazuje, da je mogočen »vladar«.

Inferno (Vinko Möderndorfer, 2014)

Ko Mare izgubi službo, se mu ubije žena, ker niso plačevali najemnine, sledila je deložacija. V znak obrambe se žena polije z bencinom, se vžge ter zgori do smrti. Mare ob tem dogodku doživi močen čustveni zlom, postane blazen. Kljub grozoviti situaciji otrokom še zmeraj vsako noč vliva upanje in pogum, da se bo vse dobro končalo.

Mare predstavlja tragičnega junaka. Zelo je vzkipljiv, nepremišljen in impulziven, ker si na vso moč prizadeva nahraniti svoje otroke ter jih osrečiti. Izkazuje jima veliko ljubezni, a hkrati jima ne zmore povedati, da matere več ni. Zdi se, da ga je življenje premagalo. Eden izmed skrajnih načinov, kako bi dobil denar, je, da proda svojo ledvico. Za to se tudi odloči. Razvrednoti svoje fizično telo, vendar mu niti to ne uspe, saj nima popolnoma zdrave ledvice.

Film poudarja, da je posameznik močno odvisen od okolja in družbe. Denar je sredstvo, ki določa merila in odnose med ljudmi. Bogati se delajo poštene, reveži pa ne morejo biti pošteni, saj nimajo zagotovljenih osnovnih življenjskih pogojev. Inferno s tragično zgodbo predstavi položaj malega človeka, delavca v družbi, ki mu ni naklonjena.