V primerjavi s preostalimi študijskimi filmi, ki so se odvili v sredo, se zdi, da je film Talenti (2014) narejen kvalitetnejše, kar se tiče slike in zvoka, saj je podprt tudi z bistveno večjo ekipo.

Talenti (Nejc Levstik, 2014)

Zgodba je sicer zelo predvidljiva, se pa približa na drugi način. Namreč – film se igra z močnimi čustvi, kot so žalost, ljubezen, hrepenenje, izguba in prijateljstvo. Osrednji motiv prikazuje življenje ob javnem nastopanju oziroma šoubiznisu. Plesalca se pripravljata na pomemben nastop. Med pripravami igralkina mati doživi prometno nesrečo in pristane v komi v bolnišnici. Plesalca sta dolžna izpeljati nastop, saj sta podpisala pogodbi, denarja za preklic pogodb pa nimata. Novinarji pristopajo do njihovega zasebnega življenja na izjemno surov način, saj posnamejo vsako malenkost. Vtikajo se v njuno življenje po nepotrebnem in ne spoštujejo njune intimne.

Začetni kader je zanimiv, saj pokaže najprej samo zapestja vseh članov družine. Najprej starejše roke očeta, potem mlajše hčere in nato malo manj mlajše mame. Oče ima službo, ki od njega zahteva veliko odsotnosti in potovanj, kar posledično vpliva na zakonsko zvezo z ženo. Hči ve, da se mati dobiva s sodelavcem in ji to v avtu, ko se peljeta z letališča tudi pove. Mati je ignorantska in vse zanika, saj je postavljena v neprijeten položaj zaradi razkritja resnice. Hči izstopi iz avta.

Ko izve, da je mati imela nesrečo, si očita krivdo, ki jo nato žre skozi cel film. »Če bi bila z njo v avtu bi bilo drugače,« si razlaga. Njen soplesalec, ki je hkrati njen fant, jo podpira in ji stoji ob strani, a obenem mu predstava veliko več pomeni kakor njej …

Film Talenti izpostavlja vsakdanje probleme ljudi, starejših, staršev in najstnikov. Glasba daje svoj pečat filmu in zarisuje atmosfero dogajanja. Prisotna je predvsem ob igralkinem premišljevanju, stresu, dvomih, nemoči in žalosti. Šoubiznis je neusmiljen do nastopajočih, posledično vpliva na prijatelje, na družino. S seboj prinaša veliko konfliktov ter možnosti, da človek izgubi stik z realnostjo in občutek za vrednote.