Študentski film Zamejen (2016) Lea Černica je sestavljanka komedije, animiranega, dokumentarnega in igranega. Avtor na primeru svoje narodnostno mešane družine obravnava nezaželenost s strani slovenskega in italijanskega naroda. V očeh Slovencev so obravnavani kot neumni Italijani, ti pa jih imajo za »ščave« in jih nočejo zase.

Zamejen (Leo Černic, 2016)

Animirani kolaž, ki je mestoma vstavljen med dokumentarne in igrane prizore, nastopi kot humorni oddih od težkega življenja družine. V njih nastopi kokoš, ki pooseblja slovenski narod in je postavljena na razpotje med slovensko in italijansko ambasado, ni pa sprejeta med nobeno izmed njih. Zato jo morje naplavi na goro, kjer tičijo izobčenci.

Škorenj in kokoš v velikem planu sta alegoriji dveh narodov. Osvetljena bijeta bitko. Realističen prizor skriva tudi kanček komičnosti, posmeha in absurda.

Avor pripoveduje zgodbo svoje družine na pravljičen način, kar tvori kontrast s strahotami, ki jih družina doživlja. Ne glede na njihove tegobe se ne predajajo družbenim predsodkom, zato se jim upirajo. Udeležujejo se in aktivno sodelujejo v slovenskem partizanskem pevskem zboru, da ostanejo v stiku s svojimi koreninami.

V filmu se pojavi motiv patriotizma, ki zaokroži zgodbo, razdre predsodke in poveže z močno, uporniško, partizansko pesmijo »Vstala Primorska«.