Jezus te usmeri k avtocesti (Jesus Shows You the Way to the Highway, Miguel Llansó, 2019)

Jezus te usmeri k avtocesti (Jesus Shows You the Way to the Highway, 2019) ustvari dva svetova, svet realnosti in virtualni svet. V virtualnega vstopata agenta CIE Gagano in njegov sodelavec Palmer z namenom, da bi uničila računalniški virus »Sovjetska zveza«.

Film povezuje digitalno in analogno tehniko (16-mm trak). V analogni tehniki so posnete sekvence v realnem svetu, v digitalni pa sekvence v virtualnem. Zaradi zrnate, mehke in neostre podobe 16-mm traku se zdi, da je dogajanje v realnosti postavljeno v nek pretekli čas. Avtor s hitro vzporedno montažo prepleta več časovnih linij in tako ustvari kompleksno solato asociacij in referenc na različna zgodovinska obdobja in znana filmska dela.

Analogna in digitalna tehnika se začneta mešati, ko se agent Gagano ujame v past in ostane ujet v virtualnem svetu. Vizualna podoba filma takrat postane zmedena. Posebej zmedeno deluje trenutek, ko Agent Gagano v gostilni v virtualnem svetu naroči pico. Kader, v katerem se Gagano s papirnato masko sprehaja po prostoru, je posnet v digitalni tehniki. Že naslednji kader, v katerem zagleda dva stara vojaka, ki jesta pri mizi, je posnet v analogni. Tehnika snemanja se nato spreminja iz kadra v kader ali pa celo znotraj enega kadra.

S kompleksnostjo in kaotičnostjo avtor postavi ogledalo današnji družbi in stilu življenja – svet je danes prav tako kaotičen, ljudje smo razpeti med dvema realnostma, virtualna postaja enako resnična kot realna …