Kratka animirana izrezanka Dekle, ki pada (Девојката што паѓа, 2015) Vladimrja Lukasha papirnate kose združuje v različne skupke. Ti predstavljajo določene osebe in predmete, s premikanjem pa se ustvari gibanje. Med bolj znane predstavnike izrezanke sodi ruski animator Jurij Norštejn, znan predvsem po animiranih filmih Ježek v megli (Jožik v tumane, 1975) in Pravljica pravljic (Skazka skazok, 1979). S svojim delom naj bi vplival tudi na ustvarjanje Lukasha.

Dekle, ki pada (Девојката што паѓа, Vladimir Lukash, 2015)

Film prikazuje dekle, ki sprva skozi okno opazuje mesto, nato pa nenadoma pade v močvirje. Njeno padanje v fantazijskem svetu se nadaljuje skozi celoten film – ponese jo veter, pade v globine voda, na hrbet ji pribijejo peruti itd. Njeno premikanje deluje kot metafora za družbo, v kateri je posameznik žrtev različnih družbenih in okoljskih dejavnikov, ki ga nato pripeljejo do točke, ki je ne želi doseči, vendar se zaradi pomanjkanja sredstev in moči za uveljavljenje svoje lastne volje tam kljub vsemu znajde.

Avtor v svojem filmu prikaže fantazijski svet, poln nenavadnih, bizarnih bitij, ki se zdijo sestavljena iz različnih živalskih in človeških udov. Barvna shema filma je sicer črno-bela, a mnogi detajli in vzorci ustvarijo močno vizualno podobo – mračno in strašljivo prispodobo človekove ujetosti v svet.