Luknja (Le Trou, 1960) je francoski film režiserja Jacquesa Beckerja, ki je očaral občinstvo na filmskem festivalu Kurja polt kot popoln zaključek izjemnega tedna. Ob ogledu sem bila popolnoma prevzeta od samega začetka do konca, saj me je film s svojo pripovedjo in realističnim prikazom zaporniškega življenja ves čas držal na robu sedeža.

Eden od izstopajočih elementov Le Trou je njegovo mojstrsko pripovedovanje. Film se poglobi v zapletenost načrta pobega, ki ga skuje pet zapornikov, ki so odločeni pobegniti iz zapora v Parizu. Natančno načrtovanje, prijateljstvo med zaporniki in trenutki, polni napetosti med kopanjem tunela, ustvarijo intenzivno in napeto vzdušje, ki drži gledalčevo pozornost skozi film.

Scenarij, ki temelji na romanu Joséja Giovannija, je sijajno izdelan, ustvarja napetost in prinaša nepričakovane preobrate, ki gledalca pustijo ugibati. Zaporniki, ki jih igrajo Marc Michel, Jean Keraudy, Philippe Leroy, Raymond Meunier in Michel Constantin, kažejo na platnu otipljivo kemijo in pristno prikazujejo upe, strahove in motivacijo svojih likov, ki jih zelo prepričljivo odigrajo. Igralsko zasedbo v filmu pa dopolnjujejo še drugi zaporniki in zaporniški uradniki, ki zgodbi dodajo globino in kompleksnost.

Poleg tega je pohvale vredna Beckerjeva režija. Z zaprtimi prostori zapora ustvarja občutek klavstrofobije, natančna pozornost do detajlov pri prikazovanju kopanja tunela pa prispeva k pristnosti filma. Beckerjeva uporaba dolgih posnetkov in minimalistična, a učinkovita uporaba glasbe povečata napetost in dramo poskusa pobega, zaradi česar je za občinstvo resnično navdušujoča izkušnja, ki naredi zapor in življenje v njem otipljiva.

Kar zadeva tematike, ki jih film raziskuje, obsegajo prijateljstva, zaupanja, izdajo in trud, ki ga je posameznik pripravljen vložiti, da bi dosegel svobodo. Film prikazuje močno vez med zaporniki in njihovo neomajno odločenost, da pobegnejo, pa tudi kruto realnost zaporniškega življenja in moralne dileme, s katerimi se soočajo. Vrhunec filma predstavlja preobrat, ki spodbudi razmišljanje in postavlja vprašanja o človeški naravi in odločitvah, ki jih sprejemamo, ko se znajdemo v dilemi med lastnim preživetjem v nasprotju s kolektivno dobrim.

V filmu prvotni zaporniki v zaporniški celici namreč že tvorijo tesno povezano skupino, na drugi strani pa je peti moški, Claude Gaspard, ki se skupini pridruži kasneje v filmu. Prvotni zaporniki mu sprva ne zaupajo zaradi njegove očitne drugačnosti, vključno z vidno višjim družbenim statusom, izobrazbo, uglajenostjo in prefinjenostjo, a ga vseeno vključijo v načrt in vzpostavijo vez. To, da se dinamiki obstoječe skupine Gaspard nikoli zares ne prilagodi, pa morebiti vpliva na njegovo poslednjo odločitev, da da prednost svojim lastnim interesom pred skupnim ciljem pobega.

Skratka, Le Trou je prepričljiv in dobro oblikovan film, ki je name pustil trajen vtis. Zaradi njegove privlačne pripovedi, prepričljive igre, spretne režije in tem, ki spodbujajo razmišljanje, je izstopajoče delo francoske kinematografije. Čeprav predstavlja realističen in na trenutke oster prikaz zaporniškega življenja, prikazuje tudi trpežnega človeškega duha in željo po svobodi. Kot zadnji film filmskega festivala Kurja polt se je izkazal za popoln finale in bil glavna tema debat med obiskovalci še dolgo po koncu predvajanja.