Mona Lisa in krvava luna (Mona Lisa and the Blood Moon, 2021) je vizualno privlačen film, ki združuje elemente fantazije, drame in pustolovščine. Film, ki ga režira izkušena filmska ustvarjalka Ana Lily Amirpour, gledalce popelje na vznemirljivo potovanje skozi fantastični svet Mone, skrivnostnega mladega dekleta z izjemnimi močmi.

Jeon Jong Seo kot Mona v filmu Mona Lisa in krvava luna.

Glavna igralka Jeon Jong Seo je uspešno in prepričljivo v Monin lik vnesla globino in kompleksnost. Njena upodobitev mladega dekleta, ki se bori s svojimi močmi in svojo preteklostjo, je hkrati pretresljiva in očarljiva. Njene igralske sposobnosti pridejo do izraza, ko nemoteno prehaja med trenutki ranljivosti in trenutki moči.

Eden od izstopajočih vidikov filma so ustvarjalni in pogosto šaljivi načini, na katere Mona izrablja svoje moči. Na primer, ko v striptiz klubu pomaga striptizeti dobiti denar od ostalih obiskovalcev. Mona jih spravi v nekakšno hipnotično stanje in nato manipulira njihove gibe, da sežejo v denarnice in striptizeti predajo ves svoj denar. Poleg tega Mona uporabi svoje moči za “vdiranje” v bankomate nič hudega slutečih posameznikov sredi mesta. Ti trenutki poskrbijo za osvežujoč in nepričakovan zasuk tradicionalnega fantazijskega žanra ter zgodbi dodajo humorističen element.

Ko se film bliža vrhuncu, zgodba dobi zanimiv preobrat: Mono mali deček, s katerim je stkala vez, poskuša zaščititi tako, da se pretvarja, da je neko naključno azijsko dekle na letališču Mona. Medtem ko policija pridrži napačno osebo, pravi Moni uspe pobegniti na letalo, kar zgodbi doda še dodatno plast globine in pusti gledalca v pričakovanju in občutku radovednosti.

Kljub kompleksnosti zgodbe, ki med drugim raziskuje teme prijateljstva, žrtvovanja, identitete, sprejemanja in iskanja svojega mesta v svetu, so v filmu trenutki, ki so predvidljivi in večkrat videni. Na primer, ko Mona uporabi svoje moči za zaščito fantka pred vrstniškimi nasilneži. Čeprav ti trenutki ne zmanjšajo splošnega užitka v filmu, pri njih manjka dejavnik izvirnosti.

“Mona Lisa in krvava luna” je obiskovalcem festivala ponudila domiseln pogled na fantazijski žanr. Monin lik, njena kreativna uporaba moči, pot samoodkrivanja in prisrčno prijateljstvo s fantkom, ki jo je na koncu požrtvovalno rešil, so trenutki, ki film naredijo edinstven – kljub nekaterim predvidljivim momentom.