Anete Melece, v Latviji rojena animatorka in ilustratorka, ki trenutno živi in ustvarja v Švici, je v preteklosti že očarala občinstvo Animateke s svojim kratkim filmom Kiosk (2013).

Kiosk (Kiosks, Anete Melece, 2016)

Tokrat se predstavlja z devetminutno animacijo Analysis Paralysis (2016). Ta je računalniško ustvarjena – in sicer gre za manipulacijo ilustracij, ki jih je avtorica ročno narisala s flomastri. Stilizirana risba, grobo vidne poteze in razgibana barvna paleta ustvarjajo kaos, ki podpira močno humorno noto, s katero se avtorica loti tematike »analiza-paraliza«.

Tokrat se Anetin glavni junak Anton sooča s težavami, ki izvirajo v njegovi neodločnosti, zaradi česar mu dobesedno raznese glavo. Soočen z vsebino svoje izpraznjene glave lahko končno uredi svoje misli, se odloči, kaj bo jedel za kosilo in reši uganko, kdo je skrivnostni vandal, ki uničuje rože v parku. Morda je vse, kar potrebuje, vedro, ki bo preprečilo, da se njegova glava napihne, in nekoga, ki bo z njim igral šah.

Zgodba je preprosto sestavljena z zapletom in srečnim razpletom, vendar jo drobni humorni in nenavadni obrati plastijo, tako da njena preprostost ne izpade nepremišljena. Pretiravanje in surrealistične situacije, v katerih se znajde Anton, ustvarijo sproščeno vzdušje. Zabavno pa se še izkrivi, saj avtorica pretirava s situacijami, v katerih se je prav gotovo znašel marsikdo v dvorani.