S prizorom otroške nočne more, ki se odvija na prostranem hrvaškem polju, »kjer ljudje včasih izginjajo,« si avtorica Anja Kofmel postavi vprašanje, zakaj bi se nekdo, ki je odraščal v mirni deželi, podal v srce vojne v Jugoslaviji? Njen bratranec Chris, ki je bil sprva vojni poročevalec, se je med jugoslovansko vojno pridružil skrajni desničarski skupini. Avtorica se odpravi na Hrvaško, po isti poti, ki jo je pred 27 leti opravil Chris, da bi raziskala okoliščine njegove smrti.

Švicar Chris (Chris the Swiss, Anja Kofmel, 2018)

Dokumentarne posnetke poti združi z animiranimi flashbacki, ki prikazujejo Chrisovo pot z njegove perspektive, povzeto po njegovih dnevnikih. Tako avtorica poskuša ugotoviti, kako je dogajanje dojemal Chris. Animirani izseki so v risani tehniki, prevladujejo črna in bela barva ter odtenki sive. Poleg ustvarjanja mračnega in negotovega ozračja sivina nakazuje večplastnost vojne v Jugoslaviji. Z njo avtorica poudari, da v vojni ni prave strani, saj prizori niso izrazito beli ali črni. Obenem siva megla nad polji simbolizira nevidno, a vseprisotno sovraštvo, ki se je čez noč razplamtelo med nekdaj sobivajočimi prebivalci. Tudi kadriranje pripomore k ustvarjanju vzdušja v filmu. Prizori notranjosti vojašnic in zaklonišč so posneti z nenavadnih zornih kotov, da bi poudarili tesnobnost. Zunanjost ustvarja vtis prostranosti in skrivnostne nevarnosti.

Dokumentarni posnetki so posneti s kamero z roke in sopostavijo Chrisovo animirano perspektivo s pričevanji očividcev in arhivskimi posnetki, s čimer odkriva razsežnost in posledice vojne. Eden od razlogov, da se je izobražen in razgledani Chris pridružil oboroženemu boju skupaj s krutimi ekstremisti je bila knjiga, ki jo je želel napisati. Njegova težnja po doseganju čim večje pristnosti, ga je gnala v nečloveška dejanja in ga na koncu stala življenja. V enem izmed flashbackov Chrisa ubijejo temne nedefinirane pošasti, ki kot roj kobilic zapolnijo prostrano polje. Tako se avtorica izogne moraliziranju, ampak njegovo smrt prikaže kot kombinacijo mnogih dejavnikov. Film grozljivost vojne prikaže z določene perspektive.