Špela Čadež je ustvarila kratek animiran film Nočna ptica (2016), ki prikazuje večerno vožnjo opitega jazbeca. Ta sam sebe prepričuje, da bo kljub opitemu stanju uspešno prevozil vijugasto cesto po temnem in mračnem gozdu.

Nočna ptica (Špela Čadež, 2016)

Dolgi prizori, podkrepljenimi z glasbo, ustvarijo napetost in poudarjajo dinamično adrenalinsko vožnjo jazbeca pod vplivom alkohola, ki se kaže kot kontrast statičnemu gozdu, v katerem ni sledu življenja. K temu pripomore še to, da je v celotnem filmu usoda preživetja jazbeca postavljena pod vprašaj, saj je neprestano izpostavljen nevarnosti. Vozilo zapelje na drugo stran ceste, pri tem pa se na cesti vidijo luči, ki bi lahko predstavljale nevarnost trka z drugim vozilom ali smrt. Dodaten pritisk na dogajanje doda še nekaj kadrov policijskega vozila, ki se vozi po isti cesti kot jazbec, ker ni jasno, zakaj bi mu policija sledila.

Jazbečeva vožnja se konča s preobratom, ki vrne dogajanje filma na začetek. Zadnji metri ceste, ki cikcak križem kražem švigajo pred očmi jazbeca, spominjajo na filme Vojne zvezd (Star Wars) in dajejo občutek, da se je cesta spremenila v galaksijo. S tem postopnim zamegljevanjem vidnega polja avtorica v filmu prikaže nevarnosti vožnje opitega voznika, saj so posledice lahko tudi usodne.