Dolgi konec tedna (Long weekend, 1978) režiserja Colina Egglestona je film o maščevanju narave, a osredotoči se predvsem na psihološki vidik te grožnje.

Odtujena zakonca Peter in Marcia se odpravita na podaljšan vikend na morju. Peter predlaga kampiranje in kljub Marciinemu ugovarjanju vztraja.

Dolgi konec tedna (Long weekend, Colin Eggleston, 1978)

Do narave sta ves čas malomarna. Na poti povozita kenguruja. Ko prispeta na plažo, Peter iz dolgčasa poseka drevo. V grmovje mečeta ogorke. Ko Marcia ubije mravlje z insekticidom, so umirajoče mravlje prikazane v velikem planu. Dejanje se samo po sebi sicer ne zdi pretirano, saj gre za nekaj, kar bi verjetno naredil vsak. A bližji posnetki mravelj opozorijo, da je tudi to malomaren odnos do narave.

Njuno ravnanje do narave se jima maščuje. Izgubljata se v gozdu, živali ju napadajo. Ob prihodu slišita nenavaden zvok, ki Marcio spominja na dojenčkov jok. Ta zvok se ponovi v večini prizorov, v katerih ju narava ”napade” in pripomore h grozljivosti. Vzpostavljena je neposredna povezava med njunim odnosom do narave in posledičnimi napadi živali. Orel ju naprimer napade le malo po tem, ko se šalita, da bi lahko pojedla orlovo jajce.

Grožnja, ki jo predstavlja narava, je prikazana bolj psihološko kot fizično — orel Petru le strga majico, oposum ga zgolj ugrizne v dlan, morska krava pa samo plava blizu njega. Kljub temu njune prestrašene reakcije, glasba in nenavaden živalski zvok ustvarijo zastrašujočo atmosfero. Poleg živali napadata tudi drug drugega. Njun odnos je nekoliko sovražen, saj sta drug drugega prevarala s sosedoma, Marcia pa je imela pred kratkim splav, za katerega krivi Petra. Njune zamere se slabšajo vzporedno s stopnjevanjem grožnje narave. Okolica predstavlja ogledalo njunemu odnosu.

Film svoje sporočilo o naravi razširi tudi na druge. Na obali zakonca vidita še en kombi. Na koncu, ko se odpravita pozdravit ljudi, ki kampirajo tam, njihov kombi najdeta pod vodo, v njem pa je truplo. Njihov šotor je popolnoma uničen. V enem od uvodnih prizorov na televiziji poročajo o napadih ptic, kasneje pa na radiu o jedrskih reakcijah … spoštljiv odnos do narave je odgovornost vsakega posameznika.