V deželi borilnih veščin vlada mojster meča, ki slovi kot najbolj spreten in drzen mečevalec. Njegov naziv pomeni večno slavo in oblast, zato se zanj potegujejo mnogi. Medtem ko nekateri osvojitvi častnega mesta posvetijo celo življenje, mojster v njem vidi le prazno oznako. Od svojega prejšnjega življenja se želi posloviti in znova zaživeti v osami, vendar ga stare dolžnosti kmalu dohitijo.

Mojster meča 3D (San shao ye de jian 3D, Derek Yee, 2016)

Mojster meča 3D (San shao ye de jian 3D, 2016) Dereka Yeeja spada v wuxia žanr in je remake hongkonške wuxia klasike Smrtonosni spopad (Death Duel, 1977), v kateri je Yee odigral vlogo mojstra. Wuxia je eden najstarejših kitajskih žanrov, ki se je sprva pojavil v literaturi, s tehnološkim napredkom pa uveljavil predvsem v filmu in računalniških igricah. Ponavadi je dogajanje postavljeno v fantazijski svet borilnih veščin, ki se napaja iz pripovedi o imperialni Kitajski. Podobno kot pri viteških romanih tudi tu nastopajo mečevalci, njihova dejanja pa usmerja princip xia – načelo časti, pravičnosti in slave. Mečevalci kot osameli volkovi tavajo po deželi in iščejo pustolovščine; borijo se proti demoničnim, zlim silam in obračunavajo s pohlepnimi nepridipravi.

Film je 3D kostumski spektakel, za katerega so značilni boji, ki spominjajo na plesno koreografijo. V počasnem posnetku se razprostira ples svilnatih tkanin in sunkovitih gibov elegantnih mečev. Razgibani, vihravi spopadi so prikazani s pomočjo posebnih efektov, npr. demoni, ki se pojavijo pri razodetju posebne kung fu tehnike trinajstih zamahov ali pa zlovešča kača, ki se nenadoma požene iz princesinega rokava. Stilizirana scenografija z bujnimi barvami spominja na nadnaravni, sanjski svet.

Pripovedna struktura je tipična, razpleti ne presenečajo, glavni junak na koncu le doseže svoje, čeprav se nazivu ne odpove. Odloči se, da bo svoje plemiško življenje pustil za sabo in se posvetil pomoči šibkejšim prebivalcem. Kljub žanrski predvidljivosti pri vsebini pa film zaradi svoje barvitosti in plesnih bojev očara po vizualni plati.