Začetek filma Jupitrova luna (Jupiter holdja, 2017) režiserja Kornéla Mundruczóa prikazuje begunce, ki poskušajo nelegalno prečkati mejo med Srbijo in Madžarsko. Zaustavi jih brutalna policijska sila. Šumenje reke prekinejo streli iz brzostrelk. Ko izstrelki preluknjajo čolne beguncev in se ti znajdejo v vodi, nastane kaos. Kamera sledi mlademu Aryanu Dashniju, ki svoje zadnje besede očetu spregovori v preobrnjenemu čolnu, preden se spet potopi pod vodo. Plavajoč med izgubljenimi stvarmi, osebnimi predmeti in truplih utopljenih se uspe prebiti do obale, kjer se skupaj z drugimi srečneži in srečnicami požene v tek za svoje življenje. Energičen neprekinjen posnetek njegovega teka (posnet na trollyju, ki sledi gibanju) še bolj poudari njegovo stisko. Stopnjujoč prizor teka se zaključi, ko Aryan prisope do ceste, kjer ga ustavi in ustreli policaj. Ob smrtonosnih strelih se dinamika filma upočasni. V nadrealističnem znanstveno-fantastičnem momentu, ki ga posname vrtoglavo orbitirajoča kamera, prične Aryan lebdeti, se dvigati v nebo.

Jupitrova luna (Jupiter holdja, Kornél Mundruczó, 2017)

Aryan se nato spoprijatelji z zdravnikom migrantskega taborišča Gaborjem Sternom. Ta mu pomaga pobegniti, obljubi mu tudi pomoč pri pridobitvi lažnih osebnih dokumentov, ki jih je treba plačati. Gabor pa izkoristi Aryana za pridobitev denarja, s katerim bi lahko poplačal tožbo, v kateri se je znašel zaradi napake, zagrešene zaradi opitosti. Bolnikom, ki so pripravljeni plačati več, obljubi novo vrsto zdravljena, za dokaz pa se pred njimi begunec Aryan povzdigne v nebo. Svetovni čudež tako postane mehanizem za služenje denarja. Ne gre pa samo za čudež, saj film velikokrat namigne, da je begunec svetega porekla – mogoče je angel, mogoče celo Jezus. Kljub simbolikam, ki kažejo na njegovo svetost, pa njegov partner v zločinu, Gabor v pogovoru s Lászlójem, policistom, ki je ustrelil Aryana in ki ju lovi skozi celoten film, poudarja misel, kako lepa laž je bog. Laž, ki si jo je izmislil človek, sedaj pa ga preganja.

Visokoproračunski film uporabi veliko posebnih učinkov. Ker se lebdenje pojavlja zelo pogosti, na neki točki več ne proizvede učinka. Velika produkcija bi utegnila biti tudi razlog, da ne glede na čustveno nabit, obetajoč začetek in nekatere družbenokritične vložke filmu ne uspe ustvariti globine. Prelevi se v dokaj klasičen akcijski film z odprtim koncem, ki verjetno pritegne več gledalcev.