Armadila (Gorana Jovanović, 2020)

Veliki plan trinajstletnega dekleta, ki si s spuščenimi lasmi zakriva pogled na svojo levo, prikazuje zmes naveličanosti, jeze in obupa. V off-u se sliši jok otroka, za katerega se ne zmeni. Hlipanje in vreščanje preglasi energična jugoslovanska uspešnica Nece Falk iz njenih slušalk. Besedilo se stopnjuje v krik »Banane!«. Dekletova žalost se preveša v jezo.

Film o odraščanju Armadila (2020) Gorane Jovanović obravnava Sanjino spopadanje z izgubo psa, hkrati pa z zagatami, ki jih prinaša prva zaljubljenost, kar prikaže skozi druženje z okoliškim pobalinom Darkom. Na pomoč ga pokliče, da bi ji domov pomagal spraviti objokanega mlajšega bratca, s katerim sta misleč, da je opazil izgubljenega psa, predčasno izstopila z avtobusa.

Film vseskozi prikazuje dekle, veliki plani razkrivajo njene mešane občutke jeze ob prepričanju, da se starši nočejo ukvarjati z njuno žalostjo – izgubo psa namreč klasično zakamuflirajo, češ, šel na morje.  Hkrati jo močno vznemirja Darkova prisotnost, kar poskuša zakriti z mrkim pogledom. Ko se pogovarjata o mrtvem psu, se po cesti sunkovito pripelje avtomobil. Iz njega izstopi razjarjena mladenka, ki se požene za Darkom, on pa steče po cesti in Sanjo pusti samo.

Poleg mimike, ki kaže na talent igralkine zmožnosti izražanja čustvene kompleksnosti, ko poskuša biti nedostopna, kul, a uhajajo ji nasmeški, se Sanjino občutje osamljenosti slika tudi v monotoni ravni pokrajini, posejanji s sivim šavjem in električnimi drogovi. Ko se s slušalkami v ušesih sprehaja ob posušeni strugi, jo dohiti Darko, pri čemer komaj zadržuje ljubosumje, da jo je ob pobegu pred bratovo punco, pustil samo z bratcem. Navidezna hladnost postaja vse manj prepričljiva, kar opazi tudi Darko. Ko ob cesti zagleda mrtvega psa, jo sunkovito obrne in preusmeri pozornost, da bi jo zaščitil pred pogledom na raztrgano truplo. Kljub zafrkanciji je med njima prisotna naklonjenost in toplina, ki pogosto izpadeta nerodno, kakor pač pritiče zgodnji zaljubljenosti. Teža življenja, ki ga kot najstnik doživljaš ob prvih spoznanjih tegob odraščanja, se v dvoje zdi nekoliko lažja.