»Jaz sem Ivković!« z obrazom, zabuhlim od solz, požirajoč smrklje zavpije Franja, preden vanj z vso silo prileti nogometna žoga. Deček se pod silo zruši in pade na prašna tla, nato pa se kljub vidni bolečini nemudoma pobere in v nenavadni histerični trmi zagreto ukaže ponovni strel, ki bo zanj usoden.

Kazenski strel (Kazneni udarac, Rok Biček, 2021)

Kratkometražni film uveljavljenega režiserja Roka Bička Kazenski strel (Kazneni udarac, 2021) pravzaprav služi kot trailer za prihajajoč celovečerec Črna mati zemla, prirejen po psihološkem romanu enega izmed najvidnejših hrvaških sodobnikov Kristiana Novaka. Pisatelj je imel pomembno vlogo tudi pri pisanju scenarija, pri čemer sta z režiserjem pazila da so se njune skupne izkušnje z neizprosno in včasih okrutno igro nogometa lepo prelile na filmsko platno.

Matija in Franjo sta najboljša prijatelja, ki na ležeren poletni dan v hrvaškem Medžimurju sanjarita o bleščeči prihodnosti, ki jima jo ponuja nogometna kariera. Njuno idilo kmalu prekine pojav starejših vaških fantov, ki malega Franjo zaslepijo s svojimi spodbudnimi besedami. A po samo nekaj minutah igre je mogoče videti, da ne gre samo za nedolžno igro nogometa, temveč za samodokazovanje. Nekaj temačnega se skriva za nasmehi fantov in na trenutke, ko jih kamera ujame nepripravljene, njihovi režeči se izrazi spominjajo na plenilce ki so našli popoln plen. Franjo se je, ne da bi to zaslutil, ujel v zanko, a v zagonu in močni želji po potrditvi na kocko postavi vse, tudi prijateljstvo z Matijo in svoje lastno telo. Streli nogometne žoge in opazke fantov dosegajo agresiven crescendo, dokler ne preidejo v neposredno norčevanje in naposled v usodni strel.

Film naslika avtentično okolje, v katerem se odvija pripoved. Dialog podaja organsko in mladi igralci z mimiko ter govorico telesa učinkovito izrazijo še tako kompleksna čustva histerije, obupa in zahrbtnosti.