Le dihajoče bitje (Only Breathing, 2017) skupine mladih filmskih ustvarjalcev Ahmata Adeliana, Agate Kochaniewicz in Nawal Chagar je kratek, poetičen portret skupine beguncev z Bližnjega vzhoda, ki se trenutno nahajajo v Socialnem centru Rog v Ljubljani. Osebe, ki se v filmu pojavijo so ljudje v stiski, ki prihajajo iz različnih kulturnih okolij. Avtorji njihove trenutne situacije ne prikažejo na tragičen način. Video spremlja recitacija pesmi perzijskega umetnika Mewlana Jalaluddina Rumija iz trinajstega stoletja, ki je bila tudi navdih za naslov filma. Pesem Only Breath1 zveni presenetljivo sodobno in je kritika situacije, v kateri se trenutno nahaja celotna Evropa – begunska kriza.

Le dihajoče bitje (Only Breathing, Ahmad Adelian, Agata Kochanowicz, Nawal Chagar, 2017)

Po besedah Nawal Chagar so se za pesem odločili saj povzema idejo filma – ne glede na to od kod izviramo, smo vsi enaki in si zaslužimo enake pravice. Pesem pospremijo portreti beguncev v različnih narodnih nošah, ki ne spregovorijo. Le dihajoče bitje bi lahko poimenovali dokumentarna video pesem. Pripovedno se omeji le na prikaz, zapis obstoječega stanja, zgodbe prikazanih niso podane in ostajajo odprte za interpretacijo.

Ne glede na to, da si nekateri izmed avtorjev z begunci delijo skupno kulturo, se v filmu ne opredelijo do nobene strani. Kar poudarijo z modeliranjem kipa, je, da smo vsi »le dihajoča bitja«, ki jih gradijo isti elementi. Na enak način.


  1. Not Christian or Jew or Muslim, not Hindu / Buddhist, sufi, or zen. Not any religion / or cultural system. I am not from the East / or the West, not out of the ocean or up / from the ground, not natural or ethereal, not / composed of elements at all. I do not exist, / am not an entity in this world or in the next, / did not descend from Adam and Eve or any / origin story. My place is placeless, a trace / of the traceless. Neither body or soul. / I belong to the beloved, have seen the two / worlds as one and that one call to and know, / first, last, outer, inner, only that / breath breathing human being.