Zakaj ste se odločili ravno za žanr mladinskega filma?

Nisem se, tukaj gre bolj za okoliščine. Okoliščine so namreč tiste, ki te v življenju napeljujejo, da nekaj počneš. (Hočevar postreže z nekaj režiserskega znanja, ko me posede na drugo mesto, bližje kameri, da je kader, ki ga snemamo – intervju smo namreč snemali v video obliki – bolj naraven). To je geneza, tako je pač naneslo – srečeval sem se z ljudmi, ki so me navdihovali in rezultat tega so filmi, ki sem jih posnel.

Je današnja mladina dovolj dojemljiva za film?

Ne, stežka jo prenašam (smeh). Šalim se, to je bila nesramna šala.

Kako pa je delati z mladimi? Kaj iščete v njih na avdiciji?

Moj pristop na avdicijah je, da se vedno skušam prilagajati tistemu, ki pride skozi vrata. Pustim mu, da mi pove nekaj o sebi, nato pa ga sam pri sebi poskušam vklopiti v svoj film.

Kakšni so interesi mladih – drži, da so povprečno dobri v širokem spektru področij, nikjer pa zares ne izstopajo?

Interes mladih (na avdiciji) je uspeti. Podobno kot na različnih šovih, ki se vrtijo po televiziji. To mene ne zanima. Glede njihovih zanimanj pa mislim, da si mora na to vprašanje odgovoriti vsak pri sebi. Neumno in slabo se mi zdi, da se mlade sili, ali pa se za to odločijo sami, da se preizkušajo na nešteto področjih. Bolje je, če se izobražujejo in gradijo na tem, da se oblikujejo kot ljudje, osebnosti.

Kdo pa je ključen pri oblikovanju osebnosti? Družina, šolski sistem …?

Gre za kombinacijo. Šolski sistem je en mali detajl, družina je en velik detajl, največji detajl pa je seveda vsak posameznik.

Ali lahko mlad človek, skozi lik, v katerega se v okviru scenarija prelevi, izživi samega sebe?

To je možno samo v primeru, da si je napisal svoj scenarij. Praktično nemogoče je, da bi se mlad človek osebno izpovedoval oz. izražal pred kamero, če ta kamera ni njegova in če ni sam svoj režiser. Režiser je tisti, ki vodi igralca, tako da ta v nobenem primeru ne more biti igralčeva izpoved, temveč gre skoraj izključno za režiserjevo.

(zahvalim se za čas, ki si ga je vzel za intervju, nakar Hočevar doda)

Rad bi dodal samo še to: ne vem, kakšna ekipa ste, ampak veseli me, da ste in nadaljujte v tem zagnanem duhu, ‘modeli’! (smeh)