Kako to, da ste se začeli zdaj, v moderni dobi, ukvarjati s praskanjem na filmski trak? Kako ste se navdušili nad tem?

Tradicija praskanja na filmski trak v Sloveniji ne obstaja, medtem ko pa v svetu velja celo za eno prvih tehnik.

Torej ste pionir praskane animacije pri nas?

Ne zares, ker neko praskanje je že bilo. Mislim, da se je Andrej Štular že ukvarjal s tem. Leta 2005 sem začel bolj za štos. Potem pa mi je sodelavec, s katerim sodelujem že od prvega filma, Borko Radešček, priskrbel filmski trak in sem se zadeve lotil resneje. Leta 2007 sem končal prvi praskani film.

Kako pa, da ste dobili material, torej filmski trak? Dandanes to ni več tako preprosto …

Borko Radešček ima studio, pa tudi še edini delujoči filmski laboratorij v Sloveniji. Žal ga že pet let ne uporablja in bi ga bilo treba korenito urediti. Ampak ima pa tam vsemogoče aparature.

Lani ste za svoj film Kompozicija (2015) prejeli tudi vesno za eksperimentalni film. Pa tudi prisotni ste po veliko festivalih. Kaj ljudi navdušuje nad vašimi filmi?

Mislim, da gre za osebno izkušnjo … Kompozicija je moj drugi film, praskan na filmski trak, a ga ena zadeva razlikuje … namreč tukaj je tudi zvok praskan, zvok in slika pa sta kombinirana tako, da gre za isto informacijo, ki sočasno teče skozi oči in ušesa. To bi poimenoval nekakšno uravnavanje informacij, ki jih človek lahko zazna. Mislim, da dandanes sprejemanje informacij ni več tako uravnovešeno, več je vizualnih informacij. Ta film pa je bolj uravnotežen, kar se tiče avdio in video svetov – slišnega in vidnega sveta. Uspe mu razjasniti, kaj je slika in kaj zvok, čeprav je to v treh minutah težko dojeti. Mislim pa, da se film tega dotakne na globlji ravni.

Kaj pa v prihodnosti? Se boste še ukvarjali s praskanjem na film?

Mislim, da se bom vrnil k temu, čeprav trenutno načrtujem film, ki ga že tretjič prijavljam na Slovenski filmski center. Prvič sem ga še na Filmski sklad (leta 2010). Gre za že napisan scenarij, katerega zgodba, ki sem jo napisal leta 2010, je danes še bolj aktualna. Govori o religijskem fundamentalizmu, ko religije rekrutirajo mlado silo.

Vso srečo s projektom!