Nepal, država v osrčju azijskega kontinenta, skrita med večmilijonsko Indijo in na drugi strani  še bolj prostrano Kitajsko, je država, katere večji del ozemlja pripada najvišjemu gorovju na svetu Tibetu. Zaradi svoje gorske lege in posledične odmaknjenosti od večinske kulture jim je uspelo ohraniti starodavne običaje šamanstva, prepletene z mistiko in mitologijo, vendar pa kot v začetku filma Odčarani kino (2017) pripoveduje eden izmed poznavalcev te tradicije, tudi tu šamanstvo počasi izumira.

Odčarani kino (Eva Pivač, Matjaž Pinter, 2017)

V drugi polovici sedemdesetih let, ko je bila kultura šamanstva še močno prisotna, je Nepal z majhno filmsko ekipo obiskal nemški antropolog Michael Oppitz, ki je posnel antropološki dokumentarni film o eni izmed tamkajšnjih skupnosti. Po dveh letih snemanja je nastal štiriurni dokumentarec Šamani slepe dežele (Shamans of the Blind Country, 1981), ki velja za klasiko etnografskega filma.

Nad omenjenim dokumentarnim filmom in nad nepalsko kulturo sta navdušena tudi avtorja kratkega dokumentarnega filma Odčarani kino, Eva Pivač in Matjaž Pinter, ki sta Nepal prvič obiskala pred približno dvema letoma, ko je Pinter pisal magisterij iz antropologije. Prvi obisk je porodil idejo, da bi tudi sama posnela film o tamkajšnjem prebivalstvu, zato sta stopila v stik z Oppitzem. Po skupnem premisleku sta se odločila, da odideta v vasico na severozahodu Nepala, kjer je Oppitz posnel svoj film. Tam naj bi ga predvajala vaščanom, zraven pa posnela še svojega.

Odčarani kino se začne s pogovorom z enim od poznavalcev šamanske tradicije, ki se izmenjujejo s prizori obredov iz Šamanov slepe dežele. Drugi del filma prikazuje najavo in priprave na ogled filma na bližnjem športnem igrišču. V zadnjem delu v velikem planu prikaže obraze domačinov, ki skozi oči tujca gledajo v svojo preteklost. Iz obrazov posameznikov beremo različne odzive na videno, predvsem pozitivne, slišimo pa tudi komentar o načinih dela v preteklosti. Vedoželjne poglede spremlja zvok pripovedi o mitološkem začetku šamanstva na platnu.

Kot je povedala soavtorica Eva Pavič, je bilo delo z domačini prijetno, njunega ponovnega obiska so bili veseli. Snemanje njihovih obrazov med ogledom filma jih ni motilo, saj so bili preveč zatopljeni v sam film, predvsem pa so bili veseli, da se v njihovi odročni vasi dogaja nekaj novega. V Nepal se bosta vrnila in jim pokazala film, v katerem nastopijo.