Slalom (Charlène Favier, 2020)

Me Too gibanje je seglo tudi na področje športa – med zloglasnejšimi so bile obtožbe več 250 ameriških gimnastičark, ki so pričale o zlorabah s strani bivšega športnega zdravnika Larryja Nasserja.1 Obtožbe so pridrvele tudi z belih alpskih strmin – istega leta kot pričevanja proti Harveyju Weinsteinu je izkušnje spolnih zlorab razkrila bivša avstrijska smučarka Nicola Andrea Spieß-Werdenigg. Njeno priznanje je sprožilo plaz pričevanj o zlorabah s strani trenerjev in drugih športnih delavcev v Avstriji. Dve leti prej so zaradi zlorab na 12-letno zaporno kazen obsodili tudi kanadskega smučarskega trenerja Bertranda Charesta, proti katerem je pričalo kar devet deklet, starih med 12 in 18 let.2 Tematiki se je v filmu Slalom (2020) posvetila tudi Charlène Favier, ki je pri ideji izhajala iz lastnih izkušenj odraščanja v znamenitem Val d’Iseru.

Slalom temo obravnava skozi perspektivo 15-letne Lyz, ki že od začetka nekoliko izstopa od drugih športnikov v ekipi – zaostaja tako v tehniki in zmogljivosti kot tudi v socialnem smislu. Zaradi slabšega finančnega stanja je njena mama primorana delati ob koncu tedna, dekle pa je večino časa prepuščeno samo sebi. Osamljena in željna potrditve hitro postane dovzetna za ponižanja in spodbude trenerja Freda. Da bi mu ugodila in bila deležna njegove pozornosti, da vse od sebe. Z njenim uspehom, ki iz Freda izvabi deško navdušenje, se zabrišejo meje v odnosu med mlado športnico in trenerjem. Skozi vedno pogostejše treninge njun odnos postaja intimnejši, zapeljivi Fredovi nasmeški Lyz ugajajo, ob njih zacveti, a Fred gre predaleč, ko jo nekega dne ob zmagi na državnem prvenstvu poljubi in ob njej onanira. Kamera se pri tem osredotoči na dekličin vidno zmeden obraz, ki strmi v svoje tresoče roke, zmazane s spermo.

Prizor predstavlja prelomnico tako v odnosu med Lyz in Fedom kot tudi v Lyzinem psihičnem stanju, ki ga film slika skozi okolje. Če je dih jemajoča pokrajina visokih francoskih Alp, s pogledom nad katero pogosto zastane dih tudi Lyz, sprva s soncem obsijana in vabljiva, po dogodku postane mračna in hladna. Nežne naletavajoče snežinke postanejo ostre kot britev. Pomembno vlogo igra uporaba živo rdeče, s katero avtorica opozarja na nevarnost. Ta se pojavi v prizorih spolnih zlorab, ki jih napove že nenavaden prizor, v katerem ji Fred pripoveduje o mističnosti in lepoti menstruacije, zaznamuje pa tudi Lyzino eksperimentiranje s poživili in njen poskus pobega.

Odnose in obnašanje likov namesto dialoga pogosto močneje zaznamujejo gibi telesa. Telo, ki ga šport postavlja v prvi plan, in skrb zanj je v filmu močno poudarjena. Športniki in športni delavci ga namreč jemljejo kot sredstvo, pogosta je golota, dotiki se zdijo nekaj vsakdanjega, a hkrati vzbujajo privlačnost. Favier v filmu tako ne preiskuje le erotične napetosti med Lyz in Fredom, ampak tudi med Lyz in njeno edino prijateljico Justine, ki Lyz privlači. Zaznati pa je tudi privlačnost med vrstnikom Maxom in Lyz, ki se zaradi protagonistkine zagledanosti v svojega trenerja ne more razviti.3

Če se Fred kljub zavedanju, da je storil hudo napako, poskuša vrniti k začrtanemu cilju, se Lyz v odnosu popolnoma izgubi. Fred z njo ravna kot s stvarjo, kar je razvidno prav iz poudarjanja telesnosti. Tako recimo že na začetku meri njeno telesno maščobo, kasneje ji razlaga, da bo treninge priredil njenemu menstrualnemu ciklu … Zelo telesno izrazit je temačen prizor, v katerem si jo polasti, njeno telo premika, kot da bi bila truplo. Dekle tako postane le sredstvo, s katero bo trener dosegel uspeh, ki ga je kot mlademu smučarju huda poškodba odvzela.


  1. Jones, Emma. 2021: »Slalom: Film director ‘was afraid’ to tell story of abuse on the slopes«. BBC News, 14. februar. Dostopno na: https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-56018208; pridobljeno 16. 10. 2021.
  2. Fry, John. 2018: »#Metoo Hits Ski Sport«. Dostopno na: https://skiinghistory.org/news/metoo-hits-ski-sport; pridobljeno 16. 10. 2021.
  3. Kramer, Gary M. 2021: »’Slalom’ director on pushing limits & the abuse of a skier by her coach: ‘This film is about bodies’«. Salon, 8. marec. Dostopno na: https://www.salon.com/2021/03/08/slalom-charlene-favier-jeremie-renier/?fbclid=IwAR0TiLQ0DNwn9zri0dzSa6l7zBVo7KqzWWuGSFO6PvJwd9ap7CHzZopaAdI; pridobljeno 16. 10. 2021.