Film Vrtoglavica (Vertigo, 1958) cineasta Alfreda Hitchcocka se sicer odvija v sproščenem ritmu, vendar se suspenz ustvarja z zanimivimi zapleti. Hitchcock, mojster suspenza, napetost gradi še s pomočjo dramatične glasbe in uporabo drugih filmskih elementov.

Vrtoglavica (Vertigo, Alfred Hitchcock, 1958)

Zgodbo v grobem sestavljata dva dela. V njej nastopata glavna lika John Ferguson – krajše Scottie – in Madeleine Elster/Judy Barton. V drugem delu Ferguson pravzaprav odkriva, kaj se je zgodilo v prvem.

Kim Novak (Madeleine Elster/Judy Barton) svojo vlogo odlično odigra. Vživi se v oba lika in njeno igranje le-teh je zelo prepričljivo. Madeleine Elster predstavi do te mere nedolžno, tako ne gre niti pomisliti na prevaro. Judy Barton pa odigra tako, da dobimo občutek, da nima nadzora nad potekom dogodkov. James Stewart navadno nastopi kot »good-guy«, tukaj pa morda zaradi imitiranega naglasa izpade ponarejeno in izgubi to podobo (»gooda guy-a«).

Vrtoglavico, ki pesti glavnega junaka, avtor ponazori z izraznimi sredstvi. Imitira jo premikanje kamere v krogu, poudarjajo jo razni popačeni zorni koti itn. Vrtenje zaznamuje tudi prizor s poljubom Fergusona in Judy, ko se kamera vrti okoli njiju, okolje za njima pa se spremeni.
Hitchcock je s tem delom, ki velja za kultno klasiko, prinesel nov slog, s čimer se je zapisal med izjemne cineaste.